Omul a fost inzestrat de Dumnezeu cu un simt interesant. Simtul gustului. Prin acest simt important, omul poate distinge din natura inconjuratoare tot ce este “bun” pentru el ca hrana. Chiar si ceva toxic, la un anumit nivel poate fi detectat prin gust. Gustul este un sistem automat de detectie a lucrurilor compatibile cu trupul nostru. Dar este si un sistem de alarma, de protectie. Prin gust fiinta noastra se fereste de elementele toxice din natura. Gustul este si un sistem extraodinar de masura. El ne spune cind este “destul”, sau prea mult pentru trupul nostru.

Si mai interesant, gustul este mijlocul prin care noi , nu numai ca ne hranim, dar ne “bucuram” de anumite alimente mai mult sau mai putin folositoare pentru trupul nostru. De multe ori ne hranim cu anumite alimente doar din pricina gustului lor. Astazi exista o intreaga industrie alimentara, care studiaza si creeaza alimente si bauturi cu o varietate mare de gusturi.

Cele de mai sus sunt amintite pentru trupul nostru. Dar pentru sufletul nostru? Are el nevoie de gust? Ca sa ne dam seama de aceste lucru sa presupunem ca oferim o carte mai multor persoane. Unul din ei o citeste toata intr-o zi . Altul o citeste pina la jumatate si o lasa uitata. Iar altul doar incepe a citi citeva pagini si o da uitarii, ca neinteresanta. Ce anume i-a determinat pe cititorii cartii sa aibe asa de diferite atitudini fata de aceeasi carte. Este gustul. Dar nu acela care te face sa bei ceva sau sa maninci ceva. Ci gustul spiritual . Gustul sufletului tau, prin care tu cauti anumite interese sau impliniri sufletesti sau trupesti. Mintea asculta de amindoua gusturile. Gustul spiritual, insa este mai intim, mai greu de a-l impartasi cu altii.

Biblia ne vorbeste de gustul sufletului. Ca sa intelegem gustul sufletului , Biblia face asociere cu sarea. Fiul lui Dumnezeu le-a cerut ucenicilor sa devina persoane cu gust spiritual . El le-a spus: “Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul , prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic decat sa fie lepadata afara si calcata in picioare de oameni.”(Matei 5:13)

Oamenii lui Dumnezeu trebuie sa devina persoane accesibile gustului spiritual. Numai in felul acesta pot fi primiti de cei necredinciosi. Cum un aliment, sau o bautura pe masa ta de oaspeti va aduce laude din pricina gustului bun, tot asa si cuvintul vietii va fi primit daca are gust. Cu alte cuvinte, Dumnezeu doreste sa se apropie de om facind apel la gustul lui spiritual. Si cei care aduc “vestea buna” trebuie sa stie lucrul acesta.

De altfel, daca ai crezut in cuvintul vietii, si viata ta s-a transformat cu adevarat intr-o ” creatie noua”, atunci inseamna ca ai primit si gustul spiritual necesar.

Nu este de ajuns sa fii folositor. Trebuie sa ai si gust. Multi oameni de folos societatii sunt respinsi din lipsa gustului spiritual. Si ce folos de ei? In loc sa fie pusi pe masa de onoare, ei sunt calcati in picioare de oameni. Ca sa ajungi sa fii de folos cuiva nu este de-ajuns doar sa poti face lucruri mari. Trebuie sa fii o persoana cu gust. Gustul spiritual este “cheia ” care deschide”usa” spre inima celuilalt. Cum sarea da gust alimentelor de pe masa, si le face tot mai de dorit, tot asa si o persoana care are gust spiritual va fi primita de societate.

Apostolul Pavel ne indeamna sa fim persoane cu un gust bun pentru cei din jurul nostru. ” Vorbirea voastra sa fie intotdeauna cu har, dreasa cu sare , ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia”. (Coloseni 4:6) Este un lucru mare sa devii “dressing”-ul familiei, sau al colegilor, sau al societatii in care traiesti. Lumea de azi duce tot mai mult lipsa de gustul spiritual si bun al Creatorului. Imagineaza-ti cum ai trai fara gust. Sa mananci si sa bei fara gust. Ar fi un cosmar. Dar sufletul din noi, creat de Dumnezeu vesnic? Cum traieste el pe pamant hranindu-se cu toate gunoaiele si toxinele acestei lumi? Probabil ca n-are gust.

Nu este posibil sa ajungi in cer fara gust. Nimeni nu se poate apropia de Dumnezeu fara gust spiritual. Evreii in vechime, puneau sare peste jertfele aduse lui Dumnezeu. Porunca era clara: “Toate darurile tale de mancare sa le sarezi cu sare”. (Leviticul 2:13) De asemenea mancarea de la jertfe pe care o mincau preotii a fost dreasa cu sare. (Ezechiel 43:24)

De ce era sarea asa de importanta? Pentru ca in prezenta lui Dumnezeu totul chiar si carnea de pe altar trebuia sa fie cu gust. Cu atat mai mult fiinta noastra pacatoasa si lipsita de orice fel de gust nu va putea sa se apropie de Dumnezeu daca nu primeste mai inainte darul gustului spiritual.

Isus Hristos a spus ucenicilor acelasi lucru cand a zis: “Pentru ca fiecare om va fi sarat cu foc, si orice jertfa va fi sarata cu sare.” (Marcu 9:49) Aceasta este cerinta cerului.Acolo orice fiinta are gustul bun al Creatorului. Dressing-ul cu foc este referinta la lucrarea Duhului Sfint in viata credinciosului.

Farmecul este un dar frumos, frumusetea este un cadou inedit si unic, iar gustul spiritual este o necesitate vitala pentru sufletului omului. Biblia insista pentru obtinerea lui . “Sa aveti sare in voi insiva, traiti in pace unii cu altii”. (Marcu 9:50)

Gustul spiritual este un mijloc de supravetuire in aceasta lume plina de pacat. Dar in acelasi timp este una din conditiile pe care trebuie sa le indeplinim cind ne apropiem de Dumnezeu.

(autor: necunoscut)

De AlexB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *