Citind cartea Proverbe raman fascinat de cat de simple sunt unele dintre lectiile de acolo, lectii din viata de fiecare zi, lectii din Creatie: spre exemplu lectia furnicii – Proverbe capitolul 6.

Toti stim fabula cu furnica si greierele; asta nu ne impiedica sa fim mai mult scripcari decit intelepti…

Cred ca toti suntem castigati daca vrem sa invatam de la furnici; au o uimitoare filozofie compusa din patru parti:

Furnicile nu abandoneaza niciodata. Asta este o idee tare buna. Daca ele merg spre ceva si tu incerci sa le opresti, ele vor cauta o alta cale. Vor trece peste, vor trece dedesupt, vor ocoli dar nu se vor lasa. Si vor cauta mereu trasee noi. O filozofie rodnica – sa nu renunti niciodata sa cauti cai noi pentru a-ti atinge telul.

In al doilea rand, ele se gandesc la iarna toata vara. Asta este o perspectiva importanta. Nu poti sa fii atat de naiv sa crezi ca vara va tine la nesfarsit. Asa ca furnicile aduna hrana pentru iarna la mijlocul verii. Este important sa fii realist. Vara trebuie sa te gandesti la furtuni. Trebuie sa te gandesti la stanci cand te bucuri de nisip si de soare. Gandeste mai departe decat e in jurul tau acum.

A treia lectie: furnicile se gandesc la vara cat e iarna de lunga. In timpul iernii, furnicile se incurajeaza una pe alta: “Asta nu va dura mult, vom putea iesi in curand de aici”… Si in prima zi calda ele ies din furnicar. Daca vremea se raceste din nou, ele intra la loc. Dar pe urma din nou vor iesi in prima zi buna. Ele nu asteapta mai mult decat trebuie.

Ultima lectie: cat de mult aduna furnicile in timpul verii pentru iarna? Tot ceea ce pot. O idee simpla: “tot ce poti”.

Concluzie:
Furnica imi spune mie: “Nu te lasa niciodata, priveste inainte, fii optimist si fa tot ce poti!”.

(autor: Emi Pavel)

De AlexB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *