Tag Archives: binecuvântare

Cui slujești?

„De va fi Domnul Dumnezeu cu mine și mă va povățui în calea aceasta, în care merg eu astăzi, de-mi va da pâine să mănânc și haine să mă îmbrac; Și de mă voi întoarce sănătos la casa tatălui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu. Iar piatra aceasta pe care am pus-o stâlp va fi pentru mine casa lui Dumnezeu, și din toate câte-mi vei da Tu mie, a zecea parte o voi da Ție.” (Geneza 28:20-22)

Povățuire, hrană, îmbrăcăminte, sănătate – lucruri obișnuite pe care le cerem și noi în rugăciune. Când le ai pe toate, ca Iacov, vei accepta un așa Dumnezeu, o să te gândești la Casa Lui și o să dai zecime.

Dar ce faci când nu le ai? Când nu le primești? Mai ai atunci un Dumnezeu? Sau nu-ți mai trebuie?

Cum crezi că a simțit Iosif călăuzirea Domnului când drumul său a trecut spre robie?
Cum s-a simțit familia lui când se termina pâinea?
Cum s-au simțit cei care „au pribegit îmbrăcați cu cojoace și în piei de capre, lipsiți de toate, prigoniți”? (Evrei 11:37)
Cum s-a simțit Iov – omul neprihănit – când a rămas fără sănătate?
Cum se simt frații creștini din Ucraina când li s-a bombardat biserica, într-un război pe care nu și l-au dorit și pe care nu l-au provocat în niciun fel?
Cum se simte omul rămas fără o sursă de venit, când zecimea venitului lui e egală cu venitul lui – adică zero?

Nu știu ce ar răspunde Iacov. Poate că ar da răspunsul omului credincios: La cine altcineva să merg? Rămân cu Tine.

Tu ce răspunzi? Cauți un Dumnezeu al ofertelor avantajoase? Protestezi cu lipsă de la programele bisericii și cu jefuirea zecimii când simți că El nu-ți mai dă binecuvântările pe care le meriți? Sau accepți să-L slujești și când căile vieții par întortocheate și treci printr-o bogăție de lipsuri?

Am văzut bine

Isaac ajunge în țara filistenilor cu ocazia foametei. Domnul l-a binecuvântat, averile au sporit, filistenii l-au pizmuit. A urmat povestea cu fântânile, certurile pe motiv că „Apa este a noastră!” (Geneza 26:20). Isaac sapă altă fântână, zidește alt altar, ajunge în Beer-Șeba, Domnul i Se arată și îi promite și mai multe binecuvântări. Dar se întâmplă ceva în tot acest timp…

Își imaginează unii că binecuvântarea e ceva neutru, că nu știi când o ai sau n-o ai. Ba mai rău, unii cred în binecuvântarea de a o duce rău, de a fi bolnav sau prigonit. Vii de la biserică trist și epuizat, dar știi că ești binecuvântat (că dacă n-ai ști, nu s-ar vedea). Scriptura ne avertizează „Vai de cei ce numesc răul bine, și binele, rău, care spun că întunericul este lumină, și lumina, întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceață, și dulceața în loc de amărăciune!” (Isaia 5:20). Binecuvântarea e bună. Isaac era binecuvântat. Și filistenii n-au putut să nu vadă.

Așa că au venit la el.

„La ce ați venit la mine voi, care mă urâți și m-ați alungat de la voi?” (Geneza 26:27)

„Am văzut bine că Domnul este cu tine” (Geneza 26:28)

Îmi amintește de împăratul Saul (omul rău) care ajunge să spună celui pe care-l dorea mort (David): „Tu ești mai bun decât mine; căci tu mi-ai făcut bine, iar eu ți-am făcut rău.” (1 Samuel 24:17)

Dacă nu avem în viața noastră de creștin astfel de momente când până și vreun vrăjmaș să observe faptul că suntem binecuvântați, am pierdut ceva.

Degeaba o dăm cu filosofia răului-bun și a amărăciunilor-dulceață, a răului care se întâmplă (auzi!) pentru un scop minunat (după regula că scopul scuză mijloacele, bănuiesc), a binecuvântărilor ascunse (nu oriunde ci în situații care numai bune nu-s)… ca și cum distincția dintre bine și rău nu mai există… și ca și cum nici Tatăl ceresc n-ar mai ști să ne dea darurile bune, decât prost ambalate. Ne lăudăm ce bogați suntem și că nu ducem lipsă de nimic, numai ca să nu se observe ce nenorociți am ajuns. (Apoc. 3:17)

Când vezi lucrurile așa, îți trebuie doctorie pentru ochi (Apocalipsa 3:18), ceva ce nu le-a lipsit filistenilor atunci când au „văzut bine”.

Am face mai bine să săpăm din nou fântânile astupate, să scoatem apa vieții și să ne înviorăm. Am trăi din nou și ar vedea-o și filistenii.