Ţap ispasitor sau soluţii?

A arunca vina, are ca rezultat, in primul rind, faptul ca problemele aparute deja sunt ignorate si astfel ele se intaresc si se inrautatesc. In loc de a optimiza solutiile si procedeurile evident prea putin eficinente, partile se incurca in invinuiri reciproce cu rezultatul ca raul creste, iar solutionarea problemei intarizie tot mai mult.

A te margini doar se  gasesti un tap ispasitor, nici pe departe nu rezolva problma in sine, doar ingreuneaza concentrarea pentru gasirea unei solutii, impiedica discutarea impreuna despre cum s-ar putea inlatura raul in asa fel ca el sa nu se mai repete.

Ar trebui ca toti participantii in problema respectiva sa considere ca este datoria lor comuna sa clarifice cauzele care au pricinuit raul si astfel cu fortele unite sa analizeze cum s-ar putea inlatura in asa fel incit el sa nu se mai repete.

Daca in loc de a cauta un vinovat, preluam responsabilitatea, vom fi liberi sa cautam solutii adecvate la cazuri dificile si sa le aplicam. Preluand responsabilitati in loc de a imparti invinuiri vom deveni constructivi si eficienti…

Sunt personal responsabil pentru tot ce pot influenta si controla. Fiecare are deci o rasponsabilitate pentru gindurile, simtamintele si procedeurile sale.

In schimb, cum va reactiona altul este responsabilitatea lui.

(Multumiri lui nenea Zoli pentru trimiterea acestor randuri)

(autor: Monica Gruhl)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.