De ce sunt crestinii atât de aroganti, pretinzând cã religia lor e „singura cale“? Nu învatã toate religiile cam acelasi lucru?

Într-o zi, nu demult, stăteam de vorbă cu un student din cămin despre crestinism. Era un băiat istet, inteligent, si se vedea că stă bine la capitolul stiintă si filosofie.

„Crestinismul este bun pentru TINE,“ a zis el, „dar nu e bun pentru MINE. Sunt de parere că ar trebui să crezi în orice te face fericit si îti dă pace.“

„Da, ai putea avea dreptate,“ am zis eu. „N-am venit sã-ti bag pe gât opiniile mele. Dar hai sã-ti enunt niste idei, si sã vedem ce pãrere ai despre ele. Sunt doua feluri de adevar,“ am spus eu. „Exista opinie, sau preferinta, cum ai zice «Îmi place înghetata de ciocolata». Unora le place de ciocolata, altora, de vanilie. Unii studiaza contabilitatea, altii spaniola. Apoi, mai exista si un alt fel de adevar, cum ar fi adevarul stiintific. De exemplu, legea gravitatiei actioneaza indiferent daca tu crezi în ea sau nu. Si înainte ca legea gravitatiei sa fie descoperita, merele tot cadeau pe pamînt, nu-i asa?“

„Ba da,“ aproba el.

„Ei, multi oameni cred ca religia sta pe aceeasi treapta cu OPINIA,“ am continuat eu. „Exact ca si o aroma preferata de înghetata. Însa Biblia ne arata ca adevarurile spirituale se aseamana mai degraba cu LEGEA GRAVITATIEI. Sunt valabile indiferent daca le crezi sau nu. Întrebarea daca Biblia e sau nu adevarata e o alta problema,“ am zis eu. „Însa ideea e asta: Biblia spune ca pacatul nostru ne desparte de Dumnezeu si singurul mod de a rezolva aceasta problema este prin Iisus Hristos. Poti crede ce doresti,“ am spus. „Nu vreau sa te fortez sa crezi ceea ce cred eu. Însa daca tu ai dreptate, si nu eu, eu n-am pierdut nimic. Cînd voi muri, ma voi preface pur si simplu în tarîna. Dar daca eu am dreptate si nu tu, atunci tu ai fi vesnic despartit de Dumnezeu. Oare nu merita cel putin sa analizezi problema?“

Mi-am dat seama ca l-am pus pe gînduri.

Celor mai multi oameni, ideea ca crestinismul e singura cale catre rai li se pare respingatoare. Si nu-i învinuiesc. Suna arogant. Ce sa mai vorbim, unii crestini chiar SUNT aroganti. Dar totusi cred ca de cele mai multe ori repulsia pe care o au oamenii este cauzata de o simpla neîntelegere. Cînd Isus a spus „Eu sunt calea, adevarul si viata“, El n-a facut pe grozavul, ca si cum ar fi zis: „Eu sunt cel mai tare. Si-am sa-i las sa intre în rai numai pe cei care merg pe calea mea“.

Nu, ci cuvintele Lui sunt ca si cum ai zice: „Există un singur mod de a traversa Marele Canion. Nu poti sări peste el, nu-l poti traversa mergând pe jos, si nici cu masina. Trebuie să iei elicopterul.“ Natura problemei presupune o singură solutie. Păcatul nostru ne pune în imposibilitatea de a ajunge la Dumnezeu. Dacă încercam să găsim acceptare înaintea lui Dumnezeu prin viata noastră „bună“, ne-am împotmolit. Dacă încercăm să fim religiosi ca să ajungem la Dumnezeu, ne-am împotmolit. Cu toate acestea, Dumnezeu poate ajunge la noi. Isus Hristos a venit ca noi să putem fi iertati, ca să putem avea o relatie cu El. Putem încerca să ajungem la Dumnezeu prin fapte bune sau eforturi religioase, însă ceea ce a spus Isus este ca ele n-o sa meargă.

Isus nu a spus doar „Nimeni nu vine la Tatãl decât prin Mine“, El a mai spus si: „Oricine aude cuvântul Meu si crede în Cel ce M-a trimis are viata vesnică si nu va fi condamnat, ci a trecut din moarte la viată“. Dacă ar exista si alti oameni care să fie Dumnezeu, poate că ar exista si alte cai de a ajunge în rai! Însă Isus este singura persoana din istorie care corespunde acestei cerinte!

(autor: necunoscut; preluat din Fitzuica)

De AlexB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *